Photorejuvenation (фотоподмладяване) доказа през годините по цял свят своята ефективност. Клиничният опит датира от повече от 20 години. Процедурата се базира на метода фототермолиза – мощен импулс ненасочена светлина се превръща в топлинна енергия и се акумулира в точно определен таргет: меланин или хемоглобин.

Още в наименованието на терапията „фотоподмладяване“ е заложено действието „подмладяване“. Тази процедура премахва редица състаряващи несъвършенства: пигментации, звездовидни капиляри, леки бръчки и фини линии, справя се успешно с повяхнала кожа и кожа с „цигарен тен“ и подобрява общото състояние, тъй-като промотира производството на собствен колаген, свива разширените пори и има антибактериално действие. Нека да добавим в списъка на успешно третирани и следните дефекти и състояния: старчески петна в различни зони и розацея.

Както по горе споменахме, интензивен импулс от ненасочена светлина се акумулира в по-тъмните обекти и ги изгаря.

⦁ Пигментни петна

Хиперпигментациите акумулират светлинен спектър от порядъка на 500-600 nm дължина, която се превръща в топлина изгаряйки само тях, а останалата кожа е непокътната. На мястото на пигментното петно се образува нова непигментирана кожа , която след известно време иравнява тена си с останалата част от зоната.

⦁ Капилярни мрежи

За отстраняване на капилярните мрежи се използва различен спектър на светлина, който не е насочен към меланина (хиперпигментации), а към хемоглобина (кръвта). Акумулираната в капилярната мрежа светлинна енергия така нагрява хемоглобина, че той се коагулира и в следващите дни се абсорбира от организма. При правилна употреба и настройки, не остават белези.

⦁ Общо подмладяване

Тъй-като фотоподмладяването навлиза в дълбоките слоеве на дермата и стимулира фибробластите (клетките, отговорни за производството на нов колаген) процедурата има общо подмладяващо действие. Кожата се уплътнява и възстановява, подобрява се нейният тургор (жизненост от новолатински), изглаждат се фините линии и се намалява дълбочината на бръчките, тенът се изравнява.

⦁ Акне

Акнето е състояние, при което може да се използва фотоподмладяване дори в активната му фаза. В Бенико не препоръчваме да се използва само този метод за третиране на акне, но успешно го комбинираме с УВБ тесен спектър, почистване, пилинги и т.н. Фотоподмладяването има изявено антибактериално, свиващо разширените пори и възстановително действие при състояния на акне.

В нашите центрове имаме опит с такава апаратура още от 2005 година, а това са над 15 години и към момента сме се спряли на апарат, който комбинира импулсната светлина с радиочестота. Това е така наречената технология E-Light. Комбинирайки светлината с радиочестота ние можем да загреем тъканта първо с радиочестота, след което да задействаме импулс от светлина, която допълнително да загрее целта ни. Така температурата на таргета се покачва от по-висока първоначална температура. Този процес е автоматизиран вътре в апарата и се случва за части от секундата. Защо тази технология е по-добра? Нека дадем пример: ако имаме тъкан с температура от 37  °C и привнесем енергия, която да я покачи с +20 °C, ние ще получим температура на обекта от 57 °C, но ако за части от секундата загреем обекта до 50 °C с радиочестота и въведем светлинна енергия, ние ще получим температура на обекта от 70 °C, а колкото е по-висока температурата, толкова е по-добър резултатът. Нека подчертаем, че фотоподмладяването в нашите центрове се извършва само от опитни медицински специалисти.

Предимства на процедурата

С риск да се повторим, фотоподмладяването е доказало ефективността си през годините и терапията е все по-достъпна. С правилната апаратура в правилните ръце резултатността няма да излъже очакванията. Въпреки това, държим да отбележим, че тази терапия е с изявена сезонност и поне в Бенико, не се извършва в летните месеци, като препоръчваме на всички да изчакат зимния сезон. Причината за това е много проста – за да бъде ефективна процедурата се изисква мощен импулс, който поражда фоточувствителност, а в 99% от случаите зоните за третиране са на открити места. Затова ние не смятаме, че рискът от влошаване на състоянието при администриране на процедурата в месеците на интензивно слънцегреене е оправдан.

Ценоразпис

Първата ни процедура

Не се изисква особена подготовка преди да направите процедурата, но трябва да знаете, че преди да предприемете фотоподмладяване е добре да сте запозната с някои подготвителни процеса или нека по-скоро ги наречем – ограничения.

⦁ Не трябва да сте се излагали интензивно на слънце в последните 20 дни.

⦁ Ако са правени пилинги в последните 60 дни, ние трябва да знаем предварително какви са били те.

⦁ Ако използвате домашна козметика с киселини за избелване трябва да знаем за нея.

⦁ Трябва да бъдем информирани за поставени върху зоната на третиране хиалуронови филъри, силиконови гелове или мускулни релаксанти, за да можем да вземем преценка за заобикалянето им или в случаи на поставен ботокс – изчакване на свързването му.

Тук не може да се отговори еднозначно, тъй-като фотоподмладяването третира много и различни проблеми, състояния и дефекти, но ще се опитаме да внесем известна светлина:

⦁ Пигментации и старчески петна: 1-3 процедури през 7-12 дни

⦁ Телеангиектазии (капиляри): 1-4 процедури с фреквентност от 8-15 дни

⦁ Розацея: 4-6 процедури на около 10 дни

⦁ Акне: като придружаваща терапия 3-4 процедури на около 30 дни

⦁ Общо подмладяване: 3-4 процедури през 15-20 дни

Ефектът след провеждане на курс от фотоподмладяване е траен. Рецидивирането на телеангиектазии и хиперпигментации се среща, но това не означава, че терапията не е била успешна. Розацеята и общото подмладяване се нуждаят от ежегодна, или по-скоро ежесезонна поддръжка в есенно-зимния период. Пигментациите, които успешно премахваме, могат да рецидивират в следващия летен сезон при излагане на слънце, веднага щом кожата интензивно се излага на слънце и отново възбуди меланоцитите. Поради тази причина, качествената слънцезащита е задължително условие за запазване на ефекта. При разширените капиляри основната причина за повторна поява е прегряването от сауни, слънце или тренировки, приемане на горещи напитки, употребата на люто и др. Затова препоръчваме спазването на определен режим.

Противопоказанията не са много, а и нашите специалисти ще Ви разпитат обстойно преди процедурата. Въпреки това е добре да знаете, че най-чести контраиндикации са:
⦁ Приемането на медикаменти при хормонални проблеми, приемането на фотосенсибилизиращи агенти и такива, които повишават склонността към образуване на хиперпигментации .
⦁ При бременност и кърмене, както и при псориатични изяви.
⦁ При вълчанка (лупус) и някои автоимунни заболявания
⦁ При различни прояви на херпес
⦁ Тумори
⦁ Заобикалят се соларните кератози и бенките

Запазете час