август 18, 201802/980 0 982 | 02/953 0 293beniko.eu@gmail.com

Козметичен речник

Тук можете да намерите всички тест тест тест...
Home / Козметичен речник

Тест тест тест

Изберете от речника по-долу, за да намерите описание… test test test

АТРОПИН

АТРОПИН. Алкалоид от тропанова група. Съдържа се в ОТРОВНИТЕ растения от семейство Картофови: лудо биле, татул, блян. В медицината е известен с антиспастичното си действие при стомашни, сърдечни, жлъчни заболявания, както и бронхиална астма. В офталмологията се използва за разширяване на зениците. Доказана противоотрова на морфина и др наркотични и сънотворни средства.
Дрогите от лудото биле и препаратите от тях се използват при болестта на Паркинсон, язвена болест, чревни колики, гастрит, бронхиална астма, бъбречнокаменна и жлъчнокаменна болест, коклюш и др. Световна известност е придобило лечението на болестта на Паркинсон с комбинация с основна съставка корени от лудо биле.

АУКУБИН

АУКУБИН. Природен гликозид. Има силно хепатопротективно (предпазващо черния дроб), антистресово, антимикотично(противогъбично), антиоксидантно и диуретично действие. Среща се у смейство Дренчеви, Дрянови, Живовлекови, Върбинкови и др.
ЖИВОВЛЕК. Противовъзпалително, обезболяващо, противомикробно и отхрачващо. Жиловлекът е една от най-ефикасните билки за заздравяване на рани и особено на тези, които са вторично замърсени. Силициевите соли в билката влияят благоприятно при заболявания на съединителната тъкан. Билката стимулира стомашната секреция и възбужда апетита.

БЕЛТЪЦИ, ПРОТЕИНИ

БЕЛТЪЦИ, ПРОТЕИНИ. Високомолекулни вещества. Съдържат въглерод, водород, кислород, азот, сяра , а понякога и фосфор и желязо. Макромолекулите са изградени от над 20 аминокиселини в дълги полипептидни вериги и се различават по начина на свързване на елементите, както и пространственото им ориентиране. Всеки организъм реагира към чужди протеини (микроорганизми и техните токсини, присаждане на органи слагане на некачествени филъри и т.н.) като изработва антитела, които да унищожат или изхвърлят болестотворния агент. Биват прости (протеини) и сложни (протеиди). По форма се делят на глобулни (сфери) и фибрилни (като нишка). Те са основни елементи на живия организъм, изграждат протоплазмата и посредством тях се извършват основни жизнени процеси, някои са градивни, други имат различни функции (хормони, ензими, антитела, хемоглобин).

ВАЛЕПОТРИАТИ

ВАЛЕПОТРИАТИ. Монотерпенови съединения с пръстенна структура, най-важен от които е валтратът. Съдържат се в дилянката и центрантуса и носят основното им лечебно действие – при възбудено състояние подтискат, а при умора мобилизират нервната система.
Дилянка, Лечебна дилянка, Валериана, Котешка билка. Корените от дилянка действат успокоително при безсъние, нервна възбуда, нервна и психическа преумора, неврози, неврастения, нервно сърцебиене. Използват се при чревни и жлъчни спазми.

ВИТАМИНИ

ВИТАМИНИ. Нискомолекулни вещества, необходими в минимални количества за нормалното функциониране на човешкия организъм влияят пряко или като активни съставки на ензими и нуклеотиди. Съдържат се в растенията, а малка част се синтезират от чревните бактерии (В12), или да се образуват от провитамини (каротени, стерини). Разделят се основно на мастноразтворими ( A, D, E, K) и водноразтворими (C и всички от групата В). Използват се във високи дози с лекарствен ефект. Могат да бъдат в натурален вид или синтезирани по химичен и/или микробиологичен път.

ВОСЪЦИ

ВОСЪЦИ. Вещества от растителен (карнаубов и канделилов) и животински (пчелен восък, спермацет и ланолин) произход, изкопаеми (озокерит, церезин), както и синтетично създадени восъци. Използват се в козметиката, медицината и др.

ВЪГЛЕХИДРАТИ

ВЪГЛЕХИДРАТИ. Огромна група органични съединения. Биват моно(глюкоза, фруктоза), ди(захароза, лактоза) и поли(целулоза, нишесте, гликоген) –захариди. Повечето въглехидрати се синтезират при фотосинтезата.

ГЛИЦИРИЗИНОВА КИСЕЛИНА

ГЛИЦИРИЗИНОВА КИСЕЛИНА. Съдържа се до 25% в корените на сладкия корен като калциева и калиева сол под наименованието глициризин. Амониевата й сол се прилага като незахарен подсладител. Характерното за него е, че е 100 пъти по-сладък от захарта.
СЛАДЪК КОРЕН
Екстрактът от сладък корен притежава противовъзпалителни, антихистаминни, антиалергични свойства и регулира водно-солевия обмен.

ДИОСГЕНИН

ДИОСГЕНИН. Среща се под формата на гликозиди у семейство Диоскорееви. Основна суровина е за производството на стероидни препарати (хормони, кортикостероиди).
В природната медицина хората от векове са използвали Дивия Ямс (Dioscorea villosa) за лечение на дисменорея и други проблеми при жените свързани с менструацията и раждането. Мъжете го използвали за натрупване на мускулна маса и подобряване на половата функция. Това растение е използвано за преодоляване на гьрчови състояния (епилепсия), невралгии, ревматоиден артрит и като спазмолитик.

ДЪБИЛНИ ВЕЩЕСТВА

ДЪБИЛНИ ВЕЩЕСТВА. Огромна група от неорганични съединения. От растителен произход – танини и животински – мазнини от риба и други морски обитатели, както и синтетични дъбилни вещества. По-важните с биологично активно действие се намират в смърча, върбата, дъба, смрадликата, кестена и др. Освен в кожарската промишленост имат широко приложение в козметиката, особено във водите за уста и някои адстрингентни препарати.
Смрадликата е добре известно лечебно растение. За козметични цели се използват листата. Тя има противовъзпалително, антисептично и кръвоспиращо действие. Приложенията на тази билка са много, ни преди всичко в козметиката се използва за лечение на; гнойни кожни обриви, рани, циреи, при потене на краката, окапване на косата, кървящи и подути и гнойни венци.

ЕВГЕНОЛ

ЕВГЕНОЛ. Главна съставка на карамфиловото масло (до 90%), съдържа се и в босилековото и др. Етерични масла. Използва изключително като антисептик или ароматно вещество в сладкарството. От него се получава ванилин.
Карамфилът е една от първите подправки, които били търгувани. Той е внесен в Александрия през 176 от н.е..
В Югоизточна Азия билката се използвала в продължение на хиляди години и на нея се гледало като на панацея за почти всички болести.

Основни действия

антисептично
аналгетик
антибактериално
спазмолитично
противогъбично
антивирусно
антипаразитно
упойващо, анестетично
газогонно
спира повръщането
стимулант

ЕНЗИМИ

ЕНЗИМИ. Специфични белтъци в клетката. Катализират биохимичните процеси в клетаката. Чрез тях се реализира генетичната информация и се извършват всички процеси на обмен на веществата. Съставени са от два основни компонента: апоензим (белтъчна част) и коензим (небелтъчна). Синтезират се от микроорганизми и макроорганизми. Всеки един отговаря за превръщането на дадено вещество или още – субстрат. Известни са ни над 2000 вида ензими, разделени на 6 основни групи. Рибонуклезата е синтезирана синтетично. Основно се ползват в генетиката, диагностиката и лечението, но намират приложение и в много други промишлености като хранително-вкусовата, лекарствена и лека промишленост.
CoQ10 , или познат ни като коензим Q10, e важна съставка на клетъчната мембрана и много от клетъчните органели, най-вече – митохондриите. Основната му роля е да генерира енергия. Разпада се на убихинол. Познат ни е като мощен антиоксидант не само за подмладяване на кожата, но и вътрешно за целия организъм.

КАМФОР

КАМФОР. Бицикличен монотерпенов кетон. Изпарява се лесно при обикновена температура, затова се съхранява в затворени съдове. Оптичноактивен. Съдържа се в много етерични масла и е главен компонент на маслото от камфорово дърво. Синтезира се и от терпентиново масло. Използва се в медицината и козметиката, аромотерапията и др. Усилва сърдечната дейност.
Камфоровото масло се получава от корените и дървесината на камфоровото дърво (Cinnamomum camphora L.), диворастящо в Япония, Тайван и Китай, а също отглеждано в Шри Ланка, Калифорния и Канада. Дестилацията с водна пара дава около 2% масло, което съдържа над 50% камфор.

И маслото, и камфорът присъстват във всички далекоизточни антисептични и загряващо-болкоуспокояващи смеси. Камфорът, разтворен в парафиново масло, е познат във фармацията като т. нар. “камфорово масло”и се използва при ушни възпаления. Има облекчаващо успокотелно-тонизиращо действие при депресии, умствена умора, безсъние и шок. Пикочогонно средство е, антисептичните му качества определят широкото му приложение при проблеми на горните дихателни пътища (особено за инхалации, поради голямото изпарение) и кожни инфекциозни заболявания. Укрепва имунната система.

КАПСАИЦИН

КАПСАИЦИН. Съдържа се по-малко от процент в плодовете на лютата чушка, като и придава лютия вкус. Използва се в отслабващи кремове като силно ревулзивно средство.
Родина на растението е тропическа Америка. Испанците и португалците, които откриват тази подправка за европейците по време на мореплаванията си, са го наричали „индиански“.

Мерната единица за лютевина на лютата чушка е „Сковил“.

КАРОТЕНИ

КАРОТЕНИ. Въглеводороди от групата на каротеноидите. По-познат ние бета каротенът или още провитамин А. Съдържа се в морковите, кайсиите, доматите шипките, маслото, яйцата и млякото. Може да бъде и синтетично получен.

Морковът съдържа средно: 88.8% вода, 1.1% азотисти вещества, 0.2% мазнини, 8.2% захари, скорбяла и други вещества, 1% целулоза, 0.7% пепел и витамини A, C, B1 и B2 .

В България се отглежда навсякъде. По-разпространени сортове: нантски, марктгертнер, едър каротел, за ранно производство: амстердамски.

КАТЕХИНИ

КАТЕХИНИ. Природни вещества от групата на флавоноидите. Имат дъбилни свойства. Основно свойство – укрепват стените на капилиарите и улесняват усвояването на аскорбиновата киселина, позната ни и като витамин С. Има ги в листата на чая, в семената и ципите на гроздето и др.

Изследванията през последните десет години неуспоримо доказаха, че полифенолите (катехините), които се съдържат в зеления чай са изключително важни за здравето на човека. Продължителността на живота на хората в далечна Азия например, се свързва и с ежедневната употреба на зелен чай.

Зеленият чай изстудява тялото по време на летните горещини и по този начин адаптира телесната температура към външни условия. Девет минути след поемането на чая се отварят кожните пори, телесната температура спада с 1-2 градуса и човек се чувствува приятно по време на горещините.

КАФЕЕНА КИСЕЛИНА

КАФЕЕНА КИСЕЛИНА. Среща се в свободно състояние в смолата на иглолистните растения, в кората и смолистите пъпки на тополите и под формата на гликозиди и естери – в кафето. Кафеената киселина и нейните естери имат противомикробно и фунгицидно действие и се прилагат като антиоксиданти.

Това съединение е вторичен растителен метаболит, произвеждан в глухарчето, белия равнец, хвоща и глога. Количеството кафеена киселина силно зависи от източника, от който идва растението.

Глухарчето принадлежи към подсемейство Лактукови (Lactuceae) заради естествения растителен латекс, който съдържа. Латинското название на растението Taraxacum идва от старогръцкото τάραξις („възпаление на окото“), тъй като именно очните възпаления са били лекувани с латекса на глух
За медицински цели се използват надземната част (студен извлек), коренищата (студен извлек, запарка), цветните кошнички (запарка).

Прополисът (от гръцки „προ“ +“πολις“ – „пред града“, „защита на града“), наричан още клей, е смес от смоли, восък и прашец от пъпки и цветове на растенията, обогатена с ензими и подложена на млечно-кисела ферментация в храносмилателната система на пчелите. Прополисът съдържа витамини, етерични масла, минерални соли, микроелементи, хормони и ферменти.

Фенетиловият естер на кафеената киселина, активна съставка на прополиса, е известен с антимитогенните си, антиканцерогенни, противовъзпалителни и имуномодулаторни свойства.

КВЕРЦЕТИН

КВЕРЦЕТИН. Кверцетинът и неговите гликозиди са широко разпространени в природата флавоноиди с изразено биологично действие. Съдържа се в кората на дъба, откъдето се получава с хидролиза. Има го и в цветовете на глога, в сладкия корен, здравеца и др. Мощен антиоксидант, повишава пропускливостта на капилиарите с противовирусно и противовъзпалително действие. Заедно с неговите гликозиди намира приложение в препаратите против атеросклероза.

СЛАДЪК КОРЕН

Екстрактът от сладък корен притежава противовъзпалителни, антихистаминни, антиалергични свойства и регулира водно-солевия обмен.

Зелен и черен чай

Има благоприятно влияние върху метаболизма. Пречиства организма и засилва перисталтиката. Особено добре се отразява на бъбреците и пикочния мехур. Заздравява стените на съдовете и капилярите и ги прави по-гъвкави и еластични, нормализира функцията на сърдечно-съдовата система, леко ускорява кръвообращението, предотвратява отлагането на липиди (мазнини) и разрушава натрупаните вече мастни плаки, което го прави полезен за понижаване на вредния холестерол.

КУМАРИНИ

КУМАРИНИ. Широко разпространени под формата на гликозиди в растения от семейство Сенникоцветни, Бобови, Седефечеви, Сложноцветни, Розоцветни, Устноцветни, бактерии и гъби. Вещество с аромат подобен на ванилията.При сушене на растенията придават приятна миризма на прясно сено. Кумарините имат редица биологични действия: подтискат ЦНС(централна нервна система), спазмолитично, разширяват коронарните съдове, диуретично, антикоагулантно, фотосенсибилизиращо (поглъщат виолетовите лъчи), улесняват пигментацията на кожата, поради което влизат в състава на продукти от слънцезащитната козметика. Забранени за вътрешна употреба, тъй като в големи количества може да предизвикат левкемия.

Кумаринът се съдържа в изсушените листа на жълтата комунига, като се получава в резултат на хидролиза от глюкозид на орто-кумаровата киселина, която присъства в растението в неговото свежо състояние. Други източници на кумарин са женското биле, канелата, лавандулата, кайсиите, черешите, ягодите.

ЛИМОНЕН

ЛИМОНЕН. Моноцикличен монотерпенов въглеводород. Среща се в оптичноактивна и оптичнонеактивна (дитерпен) форми. Има миризма на лимон. Съставя до 90% от маслото от портокалови кори. Използва се широко в парфюмерията и козметиката.

ЛИНАЛОЛ

ЛИНАЛОЛ. Съдържа се в много етерични масла и е главна съставка до 80% на маслото от кориандър. Линалолът и линалилацетатът определят качеството на лавандуловото масло. Използва се широко в козметиката и парфюмерията.

ЛИПИДИ

ЛИПИДИ. Различни по химичен състав органични вещества. Разделят се на две основни групи: масла (течни и твърди, всички глицериди на мастните киселини) и маслоподобни вещества – липиди (восъци, фосфолипиди, цереброзиди). Участват в състава на растителните и животински клетки; енергийни вещества за клетката; участват в мембранната пропускливост.

МАЗНИНИ

МАЗНИНИ. Смеси от липиди, главно триациглицероли и фосфолипиди, липобагрила, липовитамини и др. Заедно с въглехидратите и белтъците са основна градивна единица на живите организми. Във фармацията и козметиката се използват за приготвяне на вехикулум(носител) база на много кремове, крем-гелове и мази, мехлеми и емулсии.

МАСЛА

МАСЛА. Общо име на група мазнини със специфична (масловидна) консистенция. Биват минерални (смазочни), растителни (соево слънчогледово, етерично) и животински (рибено, млечно), синтетични (силиконово). Маслата са обикновено течни, по-рядко твърди (кокосово, какаово, млечно).

МАСТНИ КИСЕЛИНИ

МАСТНИ КИСЕЛИНИ. Едноосновни карбоксилни киселини. Основен структурен компонент на редица липиди. В живата природа се срещат хглавно висши масти киселини. Наситени (палмитинова, стеаринова) и ненаситени (олеинова). Окисляването им е един от най-важните процеси в организма и се извършва в митохондриите.

МЕНТОЛ

МЕНТОЛ. Моноцикличен монотерпенов алкохол, който се среща в осем оптичноактивни форми. Обикновеният немтол е лявовъртящ. Главна съставка (50-60%) на ментоловото масло откъдето се изолира, но може и да се синтезира. Действа успокояващо на стомаха и червата, регулира дейността на жлъчката, има антисептични свойства. Прилага се във фармако-козметиката и медицината.

МОНОЗАХАРИДИ

МОНОЗАХАРИДИ. Най-простите въглехидрати. Най-важните представители са пентозите (рибоза, арабиноза и ксилоза) и хексозите (глюкоза, фруктоза, захароза, галактоза, маноза). Широкоразпространени са в природата в свободно състояние и са градивни единици на дизахаридите захароза и лактоза, както и на полизахариди(целулоза, нишесте, гликоген, арабани), пектинови вещества и гликозиди.

МОНОТЕРПЕНИ

МОНОТЕРПЕНИ. Ненаситени въглеводороди и техните кислородни производни, главно алкохоли, алдехиди и кетони. Биват ациклени (гераниол, цитронеол), моноциклени лимнонен, ментол, терпинеол), бициклени (пинени, камфор, борнеол) и трициклени (трициклен). Лесно се окисляват на въздух, оптичноактивни са. Съдържат се в етеричните масла, където носят аромата. Прилагат се в парфюмерията, козметиката, аромотерапията, медицината и фармацията.

НЕРОЛ

НЕРОЛ. Ацикличен монотерпенов алкохол, геометричен изомер на гераниола. Течност с миризма на роза, която се съдържа заедно с гераниола в розовото и др. Масла.

НИКОТИНОВА КИСЕЛИНА

НИКОТИНОВА КИСЕЛИНА.
Водноразтворим витамин, съставна част на коензимите – важни за човешкия организъм биологичноактивни вещества. Получава се по синтетичен път.

НИШЕСТЕ. СКОРБЯЛА

НИШЕСТЕ. СКОРБЯЛА. Високомолекулен полизахарид. Състои се от амилоза и амилопектин. В гореща вода образува колоиден разтвор или – клей. Това е най-важният въглехидрат в храната на човека. Използва се за получаване на етилов алкохол, лепила, сгъстител

ПАНТОТЕНОВА КИСЕЛИНА

ПАНТОТЕНОВА КИСЕЛИНА

ПЕКТИНИ

ПЕКТИНИ. Комплекс от растителни въглехидрати – полизахариди, чиито молекули са изградени главно от остатъци на галактуроновата киселина. Широко разпространени във всички растения: протопектините влизат в състава на клетъчната ципа и на междуклетъчното вещество, а разтворимите – в клетъчния сок. В голямо количество се съдържат в морковите, целината, ябълките, крушите, цвеклото, лимоните. Използват се в хранително-вкусовата промишленост поради способността им при определени условия да образуват гел. В медицината се използват като коагуланти, заместители на кръвна плазма, за лечение на труднозаздравяващи рани.

ПОЛИЗАХАРИДИ

ПОЛИЗАХАРИДИ. Високомолекулни въглехидрати, изградени от множество на брой монозахариди (пентози и хексози). Биват хомо и хетерополизахариди. Широко разпространени в растителния и животински свят. Служат като енергиен резерв, имат скелетни и имнунни функции.

ПОЛИФЕНОЛИ

ПОЛИФЕНОЛИ. Хидроксилни производни на ароматни въглеводороди. Съдържат три или повече хидроксилни групи. Широко са разпросстранени в природата. Това са флороглуцинол, флавоноиди, антоциани, катехини, кумарини, фенолни киселини и др. Те определят в повечето случаи лечебните свойства на екстрактите от растенията.

РУТИН

РУТИН. Гликозид на биозата рутиноза и кверцетина. Получава се от тютюна, листата на японската софора и притежава капиляроукрепващо действие. Широко се използва в медицината и фармацията.

САЛИЦИЛОВА КИСЕЛИНА

САЛИЦИЛОВА КИСЕЛИНА. Среща се в природата в свободно състояние и под формата на глокозиди ( в кората на върбата (salyx alba), от където идва името й) промишлено се получава от натриев фенолат и въглероден диоксид. Антисептично действие. От него се получава аспирин.

САПОНИНИ

САПОНИНИ. Растителни гликозиди, изградени от монозахариди и стероиди или терпени. В медицината се използват благодарение на отхрачващото си действие, но имат и противовъзпалително, противовирусно, противотумурно и стимулиращо половата система действие. Използват се в средства за лечение на атеросклероза. Важно значение има диосгенинът, от който се призвеждат много от познатите стероидни препарати ( хормони, кортикостероиди и техните производни).

СЕСКВИТЕРПЕНИ

СЕСКВИТЕРПЕНИ. Голяма група ненаситени въглеводороди и техните кислородни производни. Това са: ациклени, моноциклени, бициклени, трициклени. Влизат в състава на много етерични масла, главно за фиксиране на аромата. Имат различни биологични действия : противовъзпалително (азулени), апетитовъзбуждащо (кницин), регулиращо растежния хормон (церумбон), цитотстатично, фунгицидно и бактерицидно.

СЛУЗНИ ВЕЩЕСТВА

СЛУЗНИ ВЕЩЕСТВА. Хетерополизахариди, подобни на растителни гуми. Образуват се в растенията чрез трансформация на целулозата и нишестето. Съдържат се в много растения – семената на дюлята, лененото семе (6%), черния синап
(20%), белия равнец (30%), подбелът, цветът на слеза и др. Водните разтвори се използват в медицината като противовъзпалително, откашлящо и омекчаващо средство.

СТЕРОИДИ

СТЕРОИДИ. Клас органични съединения: полициклени алкохоли, кетони, киселини идр. Към стероидите се отнасят стеролите, жлъчните киселини, половите хормони ( андростерон, тестостерон, естрон, прогестерон и др. ), кортикостероидите (кортикостерон, кортизон) витамините от групата D, някои алкалоди, сърдечни гликозиди, сапонини и др. Широкоразпространени я живите организми, повече от стероидите имат жизненоважни физиологични функции.

СТЕРОЛИ

СТЕРОЛИ. Алкохоли от групата на стероидите. Срещат се в почти всички растения – фитостероли и в животните – зоостероли, в гъбите – микостероли. Най-разпространения фитостерол е ситостеролът, а зоостерол – холестеролът. Влизат в състава на клетъчната мембрана и оказват влияние на нейната пропускливост. Получават се чрез извличане от природни суровини. Използват се за получаване на стероидни хормони и други биологичноактивни стероиди.

ТАНИНИ

ТАНИНИ. Растителни дъбилни вещества. В зависимост от химичния състав се делят на две основни групи: хидролизиращи се (със силно дъбилно действие) и нехидролизиращи се (кондензирани, катехинови). В медицината се използват като адстрингентни средства и като противоотрова при отравяне със соли и някои тежки метали.

ТЕРПЕНИ

ТЕРПЕНИ. Природни органични съединения, чиито въглероден скелет е изграден от изопренови единици. Биват монотерпени, сесквитерпени, дитерпени, тритерпени, тетратерпени и политерпени ( каучук). Широко разпространени в природата. Съдържат се в етеричните масла (пинен, гераниол, ментол), растителни смоли (ди- и тритерпени), каучука и др. Използват се в парфюмерията, козметиката, фармацията и медицината.

ТЕРПЕНТИНОВО МАСЛО

ТЕРПЕНТИНОВО МАСЛО. Терпентин. Етерично масло, смес от терпени, главно алфа-пинен. Добър разтворител на мазнини, восъци и смоли. Бива балсамово, дървесно и сулфатно. Балсамовото масло е съставка в мази и пластири, останалите се използват за технически цели.

ФЕНИЛПРОПАНОИДИ

ФЕНИЛПРОПАНОИДИ. Органични съединения. Типични представители са канелената киселина, нейните хидроксилни производни (кафеена, ферулова, кумаринова и др. Киселини), аминокиселините тирозин, фениланин и др. Фенилпропаноидите участват в структурата на флавоноиди, антоциани, катехини и др. Главна съставка са на някои етерични масла като анасоновото (анетол), карамфиловото (евгенол), канеленото (канелен алдехид).

ФЕНОЛИ

ФЕНОЛИ. Органични съединения, хидроксилни производни на бензена. Едно-, дву-, три-, многовалентни. Слаби киселини. Широко разпространени в природата, срещат се в много етерични масла. Фенолните съединения са най-голямата група вторични метаболити. Наред с простите феноли (фенолкарбоновите киселини) към тази група се отнасят още кумарините, хромоните, ксантоните, флавоноидите, хиноните, танините и др. Фенолите са протоплазмени отрови, те действат разяждащо на кожата, имат и бактерицидно действие. Получават се от каменовъгления и дървесния катрани, както и синтетично. Използват се като антисептични средства, антиоксиданти и др.

ФЕРМЕНТИ

ФЕРМЕНТИ. Виж ензими.

ФЕРУЛОВА КИСЕЛИНА

ФЕРУЛОВА КИСЕЛИНА. Широкоразпрострнена в растенията – в смолата на черния бор, кората на дугласката ела, в кората и смолистите пъпки на тополите, среща се и като гликозиди и естери. Феруловата киселина и някои нейни естери има противомикробно действие.

ФЛАВОНОИДИ

ФЛАВОНОИДИ. Производни на флавона, съдържащи хидрокси, метокси и метилендиокси групи. Биват няколко типа: катехини, левкоантоцианидини, антоцианидини, флавонони, флавоноли и т.н. съдържат се в растенията, особено в сем Розоцветни, Сложноцветни, Седефчеви, Устоцветни, Звъникови и др. Често обуславят жълтия цвят на растенията. Най-широко са разпространени кверценът и неговите гликозиди. Флавоноидите се получават от растителни суровини или се синтезират. Повишават устойчивостта на капилярите (Р-витаминно действие), стимулират сърдечния мускул, потискат окислението на скорбиновата киселина и на адреналина, имат диуретично действие, противотумурно, антибактериално действие. Често се прилагат като антихепатоксични, хипотензивни и противосклеротични средства.

Не намерихте това което искате? Ето някои опции.

Попитай специялист тест

Тест тест тест тест тест. Информация са обновява.
Изпрати запитване

Попитай за съвет... тест

Тест тест тест тест тест. Информация са обновява.
Изпрати запитване
Пишете ни

Изпратете запитване и ние ще се свържем с Вас възможно най-скоро.

Real Time Web Analytics