юли 29, 202102/980 0 982 | 02/953 0 293beniko.eu@gmail.com

Витамини и минерали за здрава и красива кожа I ЧАСТ

Home / Новини / Витамини и минерали за здрава и красива кожа I ЧАСТ

Здрава и красива кожа. Витамини. I ЧАСТ

Здрава и красива кожа

Здрава и красива кожа

Много витамини, минерали и други хранителни вещества, много ефективно влияят на качеството, здравето и красотата на кожата ни.

Витамините и минералите играят много важна роля в поддържането на здрава и красива кожа, независимо дали се използват в кремове и лосиони за кожа или са въведени в организма чрез храна и добавки. Здравните експерти подчертават, че нашата кожа е огледало на процесите в цялото тяло, затова много кожни заболявания и стареенето са само манифестация на нуждите на тялото, включително и на нуждите от хранителни вещества и витамини.

Днес има много проучвания, които показват огромната мощ на антиоксидантите, а някои хранителни вещества ги съдържат в големи количества. В съчетание с балансирана диета, витамини и минерални добавки правят кожата да изглежда по-здрава и по-млада.

Какви са необходимите хранителни вещества, които правят кожата да изглежда свежа и красива?
Отговорът е прост: витамини, минерали и някои по-особени киселини.

На първо място нека обърнем внимание на витамините, които подобряват външния вид и качеството на кожата.
Това са витамини С, Е, А, К и В-комплекс.

Витамин С

Сред най-важните дерматологични открития е антиоксидантната сила на витамин C, която се противопоставя на вредните ефекти, създадени от прекомерното излагане на кожата на слънце. Свободните радикали, образували се вследствие на това, вредат на колагена и еластина, т.е. влакната, които поддържат структурата на кожата, което води до образуването на бръчки, петна или други признаци на стареене. За да сте сигурни, че получавате достатъчно витамин C, яжте храни като чушки, броколи, зеле, карфиол и цитрусови плодове. Можете също така да вземате като добавка витамин C от 500 до 1000 мг на ден. Напоследък, е много актуално използването на крем с витамин C за насърчаване на производството на колаген. За да може витамин С да проникне през всички слоеве на кожата и да има положителен ефект, е необходимо да се използва под формата на L-аскорбинова киселина.

Витамини за здрава и красива кожа

Витамини за здрава и красива кожа

Витамин E

Подобно на витамин C, и този много мощен антиоксидант спомага за премахване на вредното въздействие върху кожата, причинено от прекомерното излагане на слънце. Приемането на 400 единици витамин Е на ден намалява увреждането на раковите клетки под влиянието на слънчевата радиация. Ако витамин Е и витамин А се използват заедно, до 70% се намалява риска от развитие на базоцелуларен карцином, който е много често срещан рак на кожата. Витамин Е също помага за намаляването на бръчките по кожата. Намира се в растителни масла, ядки, семена, плодове, маслини, спанак. Трудно е да се достави достатъчно количество от този витамин чрез храната, затова се препоръчва като добавка дневно до 400 единици. По-големи дози от препоръчаните могат да бъдат вредни, защото водят до повишена склонност към кървене. Също така, витамин Е може да се използва под формата на крем или лосион, тъй като облекчава сухотата на кожата и се бори против бръчки.

Витамин А

Ако нивото на витамин А в дневния ви прием на храна е достатъчно и балансирано, не е необходимо да се използват добавки с витамин А, които може дори да имат обратен ефект под формата на сухота и лющене на кожата. Витамин А, в умерени количества, е необходим в процеса на регенерация на тъканите на кожата. Плодовете и зеленчуците са препълнени с бета каротин, който в организма се метаболизира на витамин А. Във вид на крем може да се използва за намаляване на бръчки, лечение на акне и псориазис. Основната му употреба е в лечението на акне, когато се използва под формата на Ретинол.

Витамин B комплекс

Когато става въпрос за кожата, най-важен от група B витамини е биотин ( B7 ), хранително вещество, което е в основата на нашата кожа, нокти и коса. Без достатъчно количество от този витамин се развива възпаление на кожата под формата на сърбеж, пърхот, а понякога и загуба на коса. Дори лекият му дефицит може да предизвика симптоми. Биотин се съдържа в много храни, като най-много го има в бананите, яйцата и ориза. Напоследък много внимание се обръща и на препаратите под формата на кремове, съдържащи витамин B. Тези кремове помагат при хидриране на кожата и повишаване на мускулния тонус. Ниацин ( B3 ) е специфична форма на витамин В в кожата, която поддържа влажността. Когато се съдържа в кремове, ефектът е виден само след 6 дни от прилагането. Ниацин има противовъзпалителни свойства. Използва се за успокояване на суха, раздразнена кожа. При по-високи концентрации има позитивен ефект при премахването на тъмни петна по кожата. Пантотенова киселина ( В5 ) широко се използва при наранена и суха кожа.

Витамин К

Като хранително вещество, което е важно, за да се спре кървенето, витамин K няма значителен ефект върху кожата, доколкото се приема под формата на храна. Някои изследвания показват, че витамин К може да повлияе на намаляването на тъмните кръгове около очите и белезите върху кожата. Под формата на кремове витамин К се комбинира с витамини А, С и Е, за да се постигне желания ефект.

Към II ЧАСТ

Recommended Posts

Leave a Comment

Пишете ни

Изпратете запитване и ние ще се свържем с Вас възможно най-скоро.

Real Time Web Analytics