април 23, 202102/980 0 982 | 02/953 0 293beniko.eu@gmail.com

Eластин – здрава и млада кожа

Home / Новини / Eластин – здрава и млада кожа

Eластин – здрава и млада кожа

Eластин е протеин, който изгражда еластичните нишки в съединителната тъкан и им позволява да се възстановяват при нараняване, като същевременно обезпечава еластичността на кожата. Той е широко приложим в козметологията, тъй като съдържа важни аминокиселини (валин, глицин, аланин, пролин и др.). В състава на еластина присъства и уникалната аминокиселина дезмозин. Свързаните еластинови влакна създават здрава решетка, която ефективно предотвратява образуването на бръчки, защитава кожата от разтягане и увисване.

Този протеин е едно от най-добрите вещества, които хидратират кожата. Създавайки „дишащ пласт“, той възпрепятства изпарението на влагата. За разлика от мазните кремове и масла, които имат за цел да овлажнят кожата, той не запушва порите. За съжаление обаче, еластинът престава да се произвежда в кожата на човек след 14 годишна възраст и така тя престава да бъде еластична. В сравнение с колагена, при еластина има много повече валин и аланин и по-малко глутаминова киселина и аргинин. Като цяло, характерно за структурата на еластин е твърде малкото съдържание на аминокиселини със слабо полярен остатък.

Молекулата на еластина съдържа неполярни аминокиселини, които контролират образуването на себума. Това значи, че този протеин е истинско спасение за мазна и старееща кожа.

Състав

Основно, еластинът се състои от валин, глицин, аланин и пролин. Той представлява специализиран протеин с молекулна маса от 64 до 66 kDa и се синтезира от фибробластите.

В еластина присъстват дезмозин и изо-дезмозин, благодарение на които той може да се разтяга в двете посоки.

Еластинът изпълнява важни функции в кръвоносните съдове, белите дробове и в най-големия човешки орган – кожата.

Recent Posts

Leave a Comment

Пишете ни

Изпратете запитване и ние ще се свържем с Вас възможно най-скоро.

Real Time Web Analytics