юли 29, 202102/980 0 982 | 02/953 0 293beniko.eu@gmail.com

Акне и пъпки по лицето

Home / Новини / Акне и пъпки по лицето

Акне

 

Какво е акне ?

Акне

Акне

Акнето е многофакторна дисфункция на мастните жлези. Клиничната картина може да варира от много леки, предимно черни точки, до много тежки форми на абсцес и тежки белези.

Акне или пъпки по лицето, раменете и гърба е много неприятно явление, особено сред младите хора. Въпреки това, нека го наречем заболяване, в действителност не е опасно за живота и здравето. Появява се в ранна възраст и се отразява на външния вид, което е много важно за младите хора.

Около 80 % от населението между 12 и 25 години страдат от акне, а 3% от населението на възраст до 45 години все още има проблеми с кожата. Основен фактор в образуването на акне е генетично предразположение, неправилно хранене, стрес, някои козметични продукти, странични ефекти на някои хормонални лекарства, но често може да бъде и промяна в хормоналния баланс , синдром на поликистозните яйчници или хиперандрогенизъм. Акне при новородени се среща при почти 20 % от здраво родените деца и спонтанно изчезва до третия месец от живота им.

Какво влияе за образуването на акне ?

Възпалителният процес винаги започва с образуването на комедони ( черни точки ), чийто растеж влияе на кръвообращението и позволява натрупването на мъртви клетки, всяка от които създава благоприятни условия за развитието на бактерии и образуването на гной.

       Жените имат склонност към акне различно в различна възраст, но също така и в различни етапи от менструалния цикъл.

       Някои подправки , ако се използват в големи количества, имат отрицателно въздействие върху кожата, както и храни, които съдържат повече йод (йодирана сол).

       Някои видове перилни препарати и омекотители за пране могат да имат дразнещо действие върху кожата и да доведат до появата на акне.

       Силни шампоани могат да съдържат вещества, които стимулират производството на себуми така да се развие акне.

       Стоенето във влажни, топли и задушни стаи повишава секрецията на потните жлези, което ускорява образуването на акне.

       Твърде много излагане на слънце или на силни ултравиолетови лъчи е много вредно за кожата и помага за развитието на акне.

       Твърде много дрехи, особено през лятото, което води до изпотяване и така не позволяват на кожата да диша, но за разлика на това води до образуване на акне.

       Храни , които причиняват алергии или зачервяване трябва да се избягват, защото това е просто още един фактор, който увеличава възможността за образуване на акне.

Какво не трябва да правим, ако имаме акне ?

На хората, които имат акне, особено младите хора, им е много трудно да устоят на изкушението да не докосват или да не изтискват пъпки.

Пъпките не трябва да се пипат  и по-специално не трябва да се изтискват, тъй като се създават инфекции, а в много случаи и белези. Нужна е максимална хигиена и дезинфекция.

Козметични продукти, като кремове за мастна кожа, мазни кремове за лице и други може допълнително да запушат порите и да доведат до ускорение в процеса на образуване на akne.

Akne

akne

Ако имате akne се консултирайте се с Вашия дерматолог или специалист кое лечение е най-подходящо за Вашата кожа или кои продукти за кожа трябва да използвате.

Recommended Posts

Leave a Comment

Пишете ни

Изпратете запитване и ние ще се свържем с Вас възможно най-скоро.

Real Time Web Analytics